Една от най-често срещаните категории нарушения на съня свързани с дишането е Обструктивна сънна апнея (OSA). Случайната и лека сънна апнея започват с хъркане, а хроничната сънна апнея се развива, когато хъркането не се лекува.

Според едно проучване, почти 3% от жените и 5% от мъжете страдат от OSA (обструктивната сънна апнея )
. Понякога може да е трудно да се диагностицира, тъй като повечето от симптомите обикновено се забелязват от партьора на спящия, когато се появи дълбоко хъркане и продължителни паузи при дишане.

Сънната апнея е често срещано заболяване. Сънната апнея основно се разбира като състояние, при което индивидът за кратки периоди от време напълно губи дъха си между всеки REM цикъл по време на сън. В рамките на един час този цикъл на плитки вдишвания или пълно спиране на дишането може да има продължителност повече от 30 минути, което отделните паузи в дишането са от няколко секунди до няколко минути.

В този период дишането не само се забавя или спира, а сякаш напълно се губи носната способност за приемане на въздух. Последвано е от внезапен силен звук наподобяващ задушаване. Оставено без лечение, това е сериозно нарушаване на съня и дихателната способност. В периодите, когато човек остане без дъх мозъкът и много други органи не получават достатъчно кислород.

Игнорирането и нелекуването на този проблем може до доведе до множество опасни странични ефекти. Чудили ли сте се какво е сънна апнея и какви са вариантите за лечение?

Причини предизвикващи сънна апнея

Това състояние само по себе си е обструктивно нарушение на съня, което може да бъде причинено от затруднение на проводимостта на въздуха през ностния канал, което може да доведе до прекъсване на дишането по време на сън.

Причината за сънна апнея всъщност е просто отпускане на определени мускули в горните дихателни пътища, необходими за поддържане на отвора на гърлото достатъчно, за да се позволи на въздуха да премине в белите дробове безпроблемно.

Как да разберете дали имате сънна апнея?

Ако имате:
Раздразнителност или безпокойство сутрин
Сутрешни главоболия
Безпокойство
Намален интерес към полов акт и др.

Сънната апнея води до

Понякога тя води до цялостно блокиране на въздушния проход за повече от 10 секунди и може да се събудите от недостиг на въздух. Леко до умерено хъркане редовно и понякога се комбинира с главоболие, летаргия, повишена раздразнителност, значително сексуално безсилие и забележими промени в личността.

Вторичните ефекти на OSA включват сърдечно-съдови заболявания, удебеляване на сърдечните мускули, понижаване на кръвообращението и дори преждевременна смърт.

Нелекувана лека до умерена сънна апнея причинява липса на концентрация, лош REM сън и висок стрес, дължащи се на лош прием на кислород през нощта. Честото събуждане през нощта е принудителното предупреждение за липса на кислород в тялото.

Но това означава ли, че няма решения за сънна апнея или лечение за сънна апнея, което бихме могли да предприемем? Разбира се, че не. Налични са множество лекарствени продукти и изделя, които да ви помогнат.

Предотвратяване и лечение на сънната апнея

Превенцията на сънната апнея е изключително успешният спрей за нос Асонор® , който е разработен от Tanner Medico. Този назален спрей е основно средство за борба със сънната апнея и най-лесното решение за всички ваши нарушения на съня.

Няколко впръсквания на спрея всяка нощ преди да заспите ще гарантират, че блокирането на дихателните пътища редовно се изчиства, което ви позволява да дишате по-гладко.

Асонор® е един от най-ефективните продукти сред всички налични решения за сънна апнея. Асонор® може напълно да премахне причината за хъркането и така вие и вашият партньор ще можете да се насладите на необезпокояван сън. Асонор® се препоръчва на потребителите, защото е клинично тестван и се е доказал в многобройни лабораторни изследвания проведени в Лондон и Копенхаген. Без абсолютно никакви регистрирани нежелани реакции, това лечение за сънна апнея предлага незабавно облекчение на хъркането и сънната апнея.

Също така препоръчваме тези прости стъпки за намаляване на риска от поява на сънна апнея:

Намаляване на теглото и здравословно хранене – Когато намалите килограмите се освобождава и областта на гърлото и шията, мускулите на гърлото се засилват и това предотвратява развитието на заболявания като сънна апнея.

Спиране на тютюнопушенето – пушенето обикновено води до намаляване на дихателния обем.

Осигурете си удобно и спокойно място за сън – Спането на една страна може да помогне за предотвратяване на появата на сънна апнея.

Използвайте CPAP – Устройства като това обаче се използват за лекуване за пациенти със сънна апнея, а не за превенция.

Асонор® е ефективен лек за сънна апнея, когато става дума за домашно лечение.

Опитайте го днес и подобрете качеството на живота си с по-добър сън с Асонор®!